сряда, 13 юли 2022 г.

Как да се класифицират виртуалните стоки и NFT за целите на заявяване на търговски марки - позиция на EUIPO


С развитието на инфраструктурата на така наречената Мета вселена (виртуален свят имитиращ реалността) и възможността за правене на бизнес в нея, все повече и повече компании започнаха да заявяват търговски марки за виртуални стоки, които да се продават, като NFT ( non-fungible tokens ) чрез блокчейн запис.

Например Nike заявиха марки за виртуални маратонки, McDonald's за виртуални бургери и тн. Целта е виртуалните аватари на потребителите да могат да закупят тези NFT стоки, като регистрираните търговски марки да предотвратяват използването на брандовете на компаниите от други лица за такива виртуални стоки.

В тази връзка възниква резонният въпрос как точно да бъдат класифицирани тези нови стоки, които до момента не фигурират в Ницката класификация. Различните патентни ведомства по света започват да се сблъскват със заявки за марки съдържащи тези нови обекти, като част от тях изискват допълнителни уточнения от заявителите за да допуснат заявките.

EUIPO публикува своята позиция относно класифицирането на виртуалните стоки, кое е приемливо и кое изисква уточнение:

  • Виртуалните стоки са подходящи за клас 9, защото се третират като цифрово съдържание или изображения. Въпреки това, терминът виртуални стоки сам по себе си не е ясно и прецизен, така че трябва да бъде допълнително уточнен чрез посочване на съдържанието, към което се отнасят виртуалните стоки (напр. виртуални стоки за изтегляне, а именно виртуално облекло).
  • 12-то издание на Класификацията от Ница ще включва термина цифрови файлове за изтегляне, удостоверени от незаменими токени в клас 9. NFT се третират като уникални цифрови сертификати, регистрирани в блокчейн, които удостоверяват цифрови елементи, но са различни от тези цифрови елементи. За Службата терминът незаменими токени сам по себе си не е приемлив. Трябва да бъде посочен типът цифров елемент, удостоверен от NFT.
  • Услугите, свързани с виртуални стоки и NFT, ще бъдат класифицирани в съответствие с установените принципи за класификация на услугите.
  • Подходът на Службата е изложен в проекта за насоки за 2023 г., по който редица заинтересовани страни имат време за коментари до 3 октомври тази година.