понеделник, 4 юли 2022 г.

Може ли думата любов да бъде търговска марка?

Регистрация на словна марка привлече вниманието на обществеността във Великобритания, видно от тази статия на BBC.
Производителят на свещи Fizzy Foam успява да регистрира търговска марка Cariad за свещи, което в превод от уелски означава Любов. Друга компания произвеждаща свещи с това наименование изказва неодобрението си пред медиата срещу монополизацията на такива думи.

В интерес на истината обаче, регистрацията на подобни думи е напълно възможна от законова гледна точка.

Основното изискване е марката да е отличителна и да не е описателна за посочените в заявката й стоки или услуги. Трябва да се има предвид, че закрилата на марката важи само за тези посочени стоки и услуги, като за всичко останало тя може да се използва от всеки, особено в случайте на наименования описващи съответните продукти или услуги.

Но една дума със значение може да бъде марка за несвързани стоки или услуги. Класически пример е APPLE, която е марка за технологични продукти, тъй като не ги описва по никакъв начин. Естествено Apple не може да бъде марка за продажба на ябълки.

В случая с Cariad единствените аргументи, които евентуално според мен могат да се изложат за по-ниската описателност на думата, е че свещите обикновенно се свързват с романтична атмосфера, от тук връзката с думата любов. Това обаче изисква предоставянето на реални доказателства и факти, тъй като основното предназнечение на свещите е да осветяват и в тази връзка думата любов не ги описва директно.