сряда, 21 октомври 2020 г.

Търговска марка Lehman Brothers е все още активна въпреки фалита на известната банка


Интересен казус от САЩ показва как една търговска марка, която не се използва активно от години може все още да бъде защитена.

Конкретният случай касае небезизвестната инвестиционна банка Lehman Brothers, която беше в центъра на световната икономическа криза от 2008 година. След нейният фалит, марките Lehman Brothers са придобити от Barclays Capital, която ги лицензира обратно на   Lehman Brothers за целите на процедурата по ликвидация на компанията.

Друга компания Tiger Lily Ventures Ltd заявява през 2013 година марка Lehman Brothers за бира и спиртни напитки, както и барове и ресторанти. 

Защитата на марките на Barclays изтича и те заявяват нова марка по-късно през 2013 година, като подават опозиция срещу заявената марка на основание по-ранно използване на марка Lehman Brothers, налична репутация на марката и възможност за объркване на потребителите и асоцииране с притежателят на по-ранната марка. Както е известно в САЩ правата върху търговската марка са базирани на нейното реално използване на пазара.

Tiger Lily Ventures конткрират, че марките на Barclays са изоставени и не са използвани особено за посочените стоки.

Апелативният борд на американското патентно ведомство, обаче приема, че това не е така. Макар марките да не се използват за финансови услуги са налични различни ликвидационни дейности свързани с Lehman Brothers изискващи финансови операции и продажба на активи.

Поради тази причина не може да се приеме, че използването на марките е преустановено напълно.

Бордът приема заявената марка за идентична на по-ранните. По отношение на стоките и услугите, Бордът счита, че макар Lehman Brothers, като марка да е използвана за финансови услуги, често подобни големи компании използват брандовете си и за други стоки и ислуги, включително напитки, храни и други рекламни и мърчандайзинг активности.

Поради тази причина е много вероятно клиентите на Tiger Lily Ventures да направят връзка с инвестиционната банка  Lehman Brothers имайки предвид и нейната все още налична разпознаваемост и репутация на пазара.

Източник: Ira S. Sacks and Rachel B. Rudensky - Akerman LLP