понеделник, 18 февруари 2019 г.

Търговските преговори между Автралия и ЕС се сблъскаха с проблема за географските означения

Както е известно към настоящия момент Европейският съюз и Австралия са в преговори за сключване на търговско споразумение по аналогия с тези сключени с Канада и Япония.
В тази връзка на поредните преговори между страните в Камбера, европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Phil Hogan изказа своите опасения за евентуален провел на преговорите.
Причината за това е спорът за признаване защитата на европейските географски означение на територията на Австралия.
Проблемът в това отношение е че от десетилетия местни производители използват найменования, като Prosecco и Feta за маркетирането на своите продукти свободно.
Едно от изискванията на Европейският съюз за сключване на подобни сделки, обаче, е признаването на валидността на европейските географските означения, което цели защита интересите на европейските производители на традиционни продукти.
При подобни ситуации обикновенно се стига до компромис, като се дава гратисен период на местните производители след който те трябва да преустановят използавнето на означенията, или евентуално да ги видоизменят добавяйки произведено в съответната страна.
Източник: The Sydney Morning Herald.