понеделник, 28 септември 2020 г.

Banksy загуби спор в ЕС за едно от най-известните си произведения

Популярният графити артист Banksy заявява през 2014 година следната европейска марка за класове: 2, 9, 16, 18, 19, 24, 25, 27, 28, 41 и 42:


Тази марка представлява едно от ней известните графити произведения на артиста.

През 2019 година срещу марката е подадено искана за заличаване поради недобросъвестно заявяване на марката, както и влизане в хипотезата на член 7(1)(b) и (c) EUTMR.

Според подателят на искането Full Colour, артистът никога не е използвал марката и още повече не е имал такова намерение.

Неговата цел е била единствено да монополизира правото за използването на въпросното графити изображение за неограничен период от време.

Според компанията, Banksy е направил това поради две причини. Първо за да води съдебни дела на база авторско право той трябва да разкрие личността си, което не е правил никога. Второ в свои изказвания той има негативно отношение към авторскоправната защита. Поради това е прибягнал към защита основана на търговските марки.

Pest Control, компания която представлява артиста, твърди че претендираната недобросъвестност не е доказана.

EUIPO излиза с решение за заличаване на марката. Причината според ведомството е факта, че след датата на подаването на искането за заличаване Banksy е отворил магазин в Лондон, който да пордава неговите творби. Според ведомството целта на този обект е била да докаже реално използване на марката, което подсказва за недобросъвестност при нейното заявяване. 

Останалите основания за заличаването не са разгледани.

Казусът е интересен поради редица пречини. От една страна той показва опцията за защита на авторски произведения чрез системата за регистрация на марки, което обаче не винаги е възможно, тъй като основната футкция на марките е да обозначават конкретен търговски произход чрез съответния знак. Тоест той трябва да се използва като такъв, а не в ролята му на отделно произведение.

От друга доказването на реално използване на марка след подаване на искане за нейното заличаване може да се счете за недобросъвестно поведение.

Източник: IPKat.