петък, 4 септември 2020 г.

Пица война между ресторанти от САЩ и Великобритания и ролята на стратегията за интелектуална собственост

Интересен казус между пица ресторанти от САЩ и Великобритания поражда редица въпроси касаещи защитата на интелектуална собственост на компонии, които имат планове за международно развитие.

Imapizza LLC е американска компания собственик на пицарии  &pizza. Компанията има планове за навлизане на пазара във Великобритания но към момента на спора това не е осъществено.

Характерното за предлаганите пици от компанията е тяхната овална форма.

Междувременно английската компания @pizza започва да развива бизнес в Глазгол и Бирмингам, като също предлага овални пици.

Imapizza LLC завежда съдебно дело в САЩ за нарушаване на авторски права, права върху търговски марки и злоупотреба. Според компанията служители на @pizza са посетили обекти на &pizza и са направили снимков материал с цел копиране дейността и интелектуалната собственост на компанията. Освен това английската компания е свалила и копирала снимки от сайта на Imapizza LLC.

Съдът отхвърля претенциите на Imapizza LLC. При обжалването това решение също е потвърдено.

Според съда не е налице нарушение на авторски права. Свалянето или качването на съдържание само по себе си не влиза в графата нарушаване на авторски права в САЩ. Използването на въпросните материали може да бъде нарушение но то касае територията на Великобритания и може да се разглежда от местен съд.

Снимането на ресторантите на Imapizza LLC също не е нарушаване на авторски права защото това са обекти разположени на публични места.

По отношение на търговската марка, макар тя да е сходна на тази използвана от английската компания, приложението на американското законодателство при подобен тип използване на марка е възможно само ако използването влияе негативно на американската икономика.

Претенцията на Imapizza LLC, че американски студенти и туристи във Великобритания ще бъдат подведени относно марката са неосователни в това отношение, тъй като ако това е вярно то приложението на американското законодателство трябва да касае всяка държава по света, където има американски туристи.

По отношение на претенцията за злаупотреба от страна на служители на @pizza при снимането на ресторантите на Imapizza LLC, съдът я отхвърля, тъй като това са публични обекти и всеки клиент може да прави снимки. Не са налице наложени ограничения в това отношение, нито пък снимките касаят помещения с ограничен достъп.

Казъсът е интересен в светлината на потенциалните стратегии, които компаниите могат да използват при бизнес разширението си в различни държави и нуждата от стратегическа защита на интелектуалната собственост там.

Източник: IPKat.