петък, 28 август 2020 г.

Диего Марадона осъди Dolce & Gabbana за нерегламентирано използване на името му


Съдът в Милано, Италия, се произвесе по дело между легендарният футболист Диего Марадона и известната модна къща Dolce & Gabbana.
Спорът касае събитие организирано от Dolce & Gabbana, което чества историята и символите на Неапол.
По време на това събитие модел представя футболна фланелка с номер 10 и името на Марадона. Причината за това е факта, че той е играл за местия отбор на Неапол през 80-те години на 20в., в който отбор е изградил името си, като един от най-добрите играчи в света.
Диего Марадона обаче не е информиран за това използване на неговото име и завежда съдебно дело срещу Dolce & Gabbana.
Според италианското законодателство (член 8(3) от The Italian Industrial Property Code ), имената на известни личности за закриляни при търговското им използване дори и да не са регистрирани, като търговски марки.
Съдът в Милано се произнася в полза на Марадона. Причината е че Dolce & Gabbana е трябвало да попитат дали бившият футболист иска името му да бъде включено в това събитие, което не е било направено.
Това създава риск потребителите да приемат, че между известната личност и компанията има налични търговски отношения за използване името на известния футболист с рекламна или промоционална цел, като Dolce & Gabbana  се възползват от името и репутацията на Диего Марадона.
Фактът че причината за използването на името е с цел да представи историята на града и да отбележи важни моменти от неговото развитие е без значение, ако потребителите могат да бъдат въведени в заблуждение.
Съдът отсъжда 78 000 долара обезщетение.
Източник: WIPR.