понеделник, 31 януари 2022 г.

Louis Vuitton загуби спор за сходство между марки касаещи абревиатурите LV и NL

EUIPO излезе наскоро с решение по спор за търговски марки, в който известния моден бранд Louis Vuitton опита да защити отличителната си комбинация от букви LV.

Спорът касае следната заявена от физическо лице комбинирана европейска марка в класове 25 и 26:

Срещу тази заявка е подадена опозиция от Louis Vuitton на основания на следната по-ранна марка за същите класове:

Според компанията двата знака са объркващо сходни за сходни и идентични стоки. 

EUIPO обаче отхвърля опозицията намирайки марките за несходни. Според ведомството освен сходството на стоките, двата знака има сходна буква L в абревиатурата със сходна стилизация. Това обаче не е достатъчно за да преодолее разликите, а именно различната комбинация от букви NL срещу LV, както и уточнението LOVES VITTORIO.

Ведомството приема сходната стилизация единствено, като декоративен елемент в преценката на сходството, който няма достатъчната степен на тежест, за да се приеме наличие на възможност за объркване между знаците. Потребителите ще разпознаят веднага различните абревиатури NL и LV.

По отношение на репутацията на по-ранната марка, ведомството приема, че тя е недоказана, тъй като Louis Vuitton не са предоставили нужните доказателства в предписания срок за това.

Източник: TFL.

сряда, 26 януари 2022 г.

Samsung загуби опозиция срещу марка Funky Galaxy в Япония


KING Entertainment Co., Ltd подава заявка за национална марка „Funky Galaxy“ в Япония за класове: 

  • 9 („телекомуникационни машини и апарати; лични цифрови асистенти; смартфони; електронни машини и апарати и техните части.“), 16, 35 и 41.

Samsung подава опозиция срещу тази заявка на основание по-ранни марки GALAXY за класове 9, 35 и 41. Според компанията марките са объркващо сходни имайки предвид общоизвестния характер на по-ранната марка GALAXY за телефони, която е на трето място по пазарен дял в страната.

Патентното ведомство на Япония обаче отхвърля опозицията в нейната цялост. Според анализът марките не са сходни във визуално и фонетично отношение поради наличието на думата FUNKY.

В концептуално отношение знаците са още по-малко сходни, тъй като заявената марка няма конкретен смисъл за потребителите в Япония, докато по-ранната марка Galaxy означава галактика.

Източник: Masaki MIKAMI - Marks IP Law Firm.

понеделник, 24 януари 2022 г.

Lidl спечели спор относно домейна lidl-de.website


Международната верига хранителни магазини Lidl спечели спор пред Арбитражния център на WIPO относно домейн lidl-de.website.

Казусът касае регистриран през 2021 домейн lidl-de.website от страна на физическо лице. Домейнът е бил неактивен през повечето време с изключение на период в който е показвал информация касаеща Lidl с пренасочване към трети сайтове.

Немската компания стартира процедура за преустановяване ползването на домейна от страна на физическото лице и неговия трансфер към компанията.

За да бъде успешна подобна процедура сe изисква комулативното наличие на следните фактори:

  • Името на домейна е идентично или объркващо сходно  на търговска марка или марка за услуга, върху която жалбоподателят има права; и
  • Ответникът няма права или законни интереси по отношение на домейна; и
  • Домейнът е регистриран и се използва недобросъвестно.

Lidl посочват наличието на множество по-ранни марки, като:

  • Немска марка No. 2006134 for LIDL registered on 11 November, 1991;
  • Немска марка No. 30009606 for LIDL registered on 9 March, 2000;
  • Европейска марка No. 001779784 for logo registered on 12 November, 2001;
  • Европейска марка No. 001778679 for LIDL registered on 22 August, 2002;
  • Европейска марка No. 013192752 for logo registered on 27 February, 2015;
  • Международна марка No. 748064 for LIDL registered on 26 July, 2000;
  • Международна марка No. 974355 for LIDL registered on 9 May, 2008;
WIPO приема, че домейнът е объркващо сходен на регистрираните марки, тъй като те са включени изцяло в неговия състав. Eлементите .de и .website за генерични и описателни и не допринасят за разграничаването на знаците.

Според Арбитража заявителят на домейна няма законнен интерес да го ползва, тъй като той асоциира с бизнеса и географския произход на компанията Lidl.

WIPO приема, че домейнът е регистриран недобросъвестно, тъй като заявителят е знаел за бизнеса на Lidl и се е опитвал да се възползва от неговата репутация и разпознаваемост.

Поради това домейнът е трансфериран към Lidl.

Източник: WIPO.

петък, 21 януари 2022 г.

Нови такси за посочване на Япония в международни заявки за марки

WIPO съобщава за нови такси касаещи посочване на Япония в международни заявки за търговски марки, които влизат в сила от 01.04.2022. Таксите са както следва:

сряда, 19 януари 2022 г.

Дали хаштаг изразът #darferdas може да бъде търговска марка в Германия?


Дали фразата “#darferdas?”, означаваща на немски "Позволено ли му е това?", може да бъде търговска марка в Германия?

Това е въпросът на който Федералният патентен съд отговори наскоро. Казусът има следната предостария:

AS иска от немското патентно ведомство да регистрира като марка съставения от хаштаг знак „#darferdas?“ за стоки от клас 25 - „Облекла (в частност тениски), обувки, шапки и други принадлежности за глава“.

Ведомството отхвърля заявката, тъй като според него разглежданият знак е лишен от какъвто и да е отличителен характер.

AS обжалва това решение пред Федераления патентен съд, Германия.

С определение от 3 май 2017 г. тази юрисдикция отхвърля жалбата. Посоченият знак представлявал поредица от знаци и слято изписани думи, която се състои по същество от често използвани в немския език думи. Той бил само стилизирано представяне на тема за обсъждане. Хаштагът показвал единствено, че потребителите се приканват към обсъждане по въпроса „Darf er das?“ („Позволено ли му е това?“). Потребителите щели да разберат този въпрос, поставен по-специално на лицевата страна на тениски, като това, което е, а именно обикновена запитваща формулировка.

AS обжалва това определение пред Федераления върховен съд, Германия.

Според запитващата юрисдикция не може да се изключи, че използването на разглеждания знак върху лицевата страна на дрехи представлява само един от няколко начина на използване. Този знак би могъл да бъде поставен и върху етикета, зашит от вътрешната страна на дрехите. В този случай потребителите биха могли да възприемат посочения знак като марка, т.е. като указание за търговския произход на стоките.

Запитващата юрисдикция уточнява, че според собствената ѝ практика, за да се приеме, че даден знак притежава отличителен характер и оттам, че може да бъде регистриран като марка, не е необходимо всеки възможен начин на използване на този знак да е използване като марка. Било достатъчно използването да е логично и на практика да има съществени възможности този знак да се използва за стоките и услугите, за които се търси закрила, по начин, който да позволява на потребителите да го възприемат без затруднения като марка.

Посочената юрисдикция счита, че този подход би могъл да се съгласува с точка 55 от определение от 26 април 2012 г., Deichmann/СХВП (C‑307/11 P, непубликувано, EU:C:2012:254), според която член 7, параграф 1, буква б) от Регламент (ЕО) № 40/94 на Съвета от 20 декември 1993 година относно марката на Общността (ОВ L 11, 1994 г., стр. 1; Специално издание на български език, 2007 г., глава 17, том 1, стр. 146) не може да се тълкува в смисъл, че задължава Службата за хармонизация във вътрешния пазар (марки, дизайни и модели) да разпростре конкретната проверка на отличителния характер спрямо форми на използване на заявената марка, различни от тази, която е установена като най-вероятна.

Тъй като обаче има съмнения в това отношение, Федераления върховен съд решава да спре производството и да постави на Съда следния преюдициален въпрос, свързан с член 3, параграф 1, буква б) от Директива 2008/95:

„Има ли даден знак отличителен характер в случаите, когато са налице съществени на практика и логични възможности той да се използва като указание за търговския произход на съответните стоки и услуги, дори и да не става дума за най-вероятната форма на използване на знака?“.

Според Европейския съд:

Член 3, параграф 1, буква б) от Директива 2008/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 октомври 2008 година за сближаване на законодателствата на държавите членки относно марките следва да се тълкува в смисъл, че отличителният характер на знак, за който се иска регистрация като марка, трябва да се разглежда, като се вземат предвид всички релевантни факти и обстоятелства, включително всички вероятни начини на използване на заявената марка. При липса на други показатели последните съответстват на начините на използване, които с оглед на обичаите в съответния икономически сектор могат да бъдат съществени на практика.

На база това Федералният патентен съд на Германия приема, че фразата с хаштаг „#darferdas?“ може да се приеме за отличителна в ролята й на търговска марка, когато е поставена върху етикетите на дрехи, тъй като това е обичайно място за поставяне на търговски марки и вероятно потребителите да възприемат знака, като марка в тази връзка.

Източник: Michaela Ring, Adam Lai-Chieh Wan (Hoffmann Eitle) - Kluwer IP Law.

понеделник, 17 януари 2022 г.

GAP загуби спор за търговска марка в Япония


Американската компания за облекло и аксесоари GAP загуби опозиция срещу заявена в Япония търговска марка GAPACE за клас 25 - облекло.

Според GAP заявената марка е сходна на по-ранна марка GAP също за клас 25, марка която е има репутация на територията на Япония.

Патентното ведомство на страната анализира казусът и приема, че по-ранната марка не е общоизвестна поради недостатъчно доказателства за целта. Приложените данни, че компанията използва марката си от 1994 година и има 150 магазина в страната не са достатъчни за да се приеме, че марката е общоизвестна.

При сравнение на знаците, ведомството приеме, че те са напълно различни във визуално и фонетично отношение. При концептуално сравнение сходство също е изключено, тъй като заявената марка няма конкретно значение, докато GAP може да се преведе, като "празно място, празнина". 

С оглед на това ведомството отхвърля опозицията и допуска регистрация на марка GAPACE.

Източник: Masaki MIKAMI (Marks IP Law Firm)

петък, 14 януари 2022 г.

Ямайка се присъедини към Мадридския протокол за международна регистрация на марки


WIPO съобщава за присъединяването на Ямайка към Мадридския протокол за международна регистрация на търговски марки.

Протоколът ще влезе в сила за страната от 27.03.2022, дата след която Ямайка ще може да бъде посочвана в международни заявки за марки.

сряда, 12 януари 2022 г.

Нинсан загуби съдебно дело касаещо марка асоциираща с електрически автомобили


Защитата и използването на търговска марка понякога крие редица капани, които не винаги се вземат на сериозно в началото. Класичеки пример в това отношение е регистрацията на по-слабо отличителни елементи, които дори в един момент да са възможни за защита то в друг се оказва, че тази защита е лимитирана.

Пример в това отношение е казус Case T-755/20 загубен от Нинсан пред Общия съд на Европейския съюз.

Спорът касае опит на VDL Groep да регистрира европейска марка VDL E-POWER във връзка с  стоки в класове 7, 9 и 12, включително „батерии за превозни средства; Зарядни станции за електрически превозни средства; превозни средства; и електрически превозни средства”.

Срещу тази заявка е подадена опозиция от Нинсан на основание следните по-ранни комбинирани марки във Великобритания и Франция за класове 9 и 12 „батерии за сухопътни превозни средства и електрически превозни средства и техните части и принадлежности”:

Първоначално EUIPO потвърждава опозицията изцяло но в последствие решението е отменено от Апелативния Борд и обжалвано пред Общия съд.
Съдът потвърждава позицията на Борда и отхвърля жалбата.

Прието е че потребителите в случая обръщат повишено внимание във връзка с избора на посочените в марките стоки.

E-POWER представлява израз, който може да се разбере от потребителите за отнасящ се до  автомобили задвижвани от електричество. Поради степента му на отличителност е по-ниска.

В същото време елемента VDL в заявената марка има нормална степен на присъща отличителност.

Имайки предвид по-слабата отличетелност на e-power VDL създава нужната степен на различие между марките осочено в светлината на завишено внимание от страна на потребителите.

Доводът на Нинсан, че VDL съвпада с фирменото наименование на притежателя на марката и не няма нужната степен на отличителност е отхвърлен от съда, като несъстоятелен.

понеделник, 10 януари 2022 г.

Skechers загуби казус относно европейска марка


Американската компания за маратонки Skechers загуби дело T‑598/20 относно своя заявка за европейска марка ѝ ARCHFIT в клас 25 - маратонки.

EUIPO отказва регистрация за този знак на абсолютни основания - описателност и липса на отличителност във връзка с посочените стоки. Според ведомството прочитайки думата потребителите веднага разбират нейното значение, а именно че обувките са проектирани да паснат на ходилото на човек.

Решението е обжалвано. Според Skechers заявеният знак може да има повече от едно значение, например с това, че обувките подпомагат бягането и физическите упражнения, като цяло.

Освен това компанията цитира друга словна европейска марка EXACT FIT в класове 18 и 25, която е регистрирана успешно.

Общият съд на ЕС отхвърля жалбата и потвърждава решението на EUIPO. Според съда потребителите биха разбрали директно значението на думата ARCH, като ходило. По отношение на думата FIT, макар тя да има две значение (да бъдеш слаб и нещо да пасне) тя би се разбрала директно от потребителите само с едно от тях имайки предвид комбинацията с думата ARCH.

понеделник, 3 януари 2022 г.

ЧЕСТИТА НОВА 2022 ГОДИНА!

Честита нова година от Intellectual Property Planet. Пожелаваме ви много здраве, щастие и успехи през новата година.