сряда, 23 декември 2020 г.

петък, 18 декември 2020 г.

El Clasico между Барселона и Реал Мадрид може да бъде търговска марка в Япония

La Liga, футболната федерация на Испания, спечели казус касаещ нейн опит за регистрация на следната марка в Япония за клас 41 - спортни дейности, провеждане на спортни събития, спортни информационни услуги и други услуги:

Патентното ведомство на страната отказва регистрация на абсолютни основания - липса на отличителност. Както е известно El Clasico е начинът по който се нарича вечното футболно дерби между Барселона и Реал Мадрид, което има история от 1930 година.

Според ведомството, потрибетилите биха разпознали под El Clasico конкретният футболен мач между двата отбора. От тази гледна точка потребителите биха били заблудени по отношение на услуги несвързани с този футболен мач.

При обжалването обаче, Апелативният борд отменя това решение приемайки марката за отличителна. Според борда, тъй като думата е изписана на испански, потребителите в Япония няма да я свържат директно с конкретния футболен мач. Освен това няма доказателства, че марката е използвана широко и касае определено естество и качество свързано с услугите в клас 41.

Източник: Masaki MIKAMI, Marks IP Law Firm.

понеделник, 14 декември 2020 г.

Не всеки слоган за мляко може да бъде търговска марка в ЕС


Шведската компания Oatly AB, която предлага продукти заместители на млякото, загуби спор с EUIPO по отношение на заявка за европейска марка "IT’S LIKE MILK BUT MADE FOR HUMANS" заявена за класове 18, 25, 29, 30, 32.

Марката е отказана на абсолютни основания - липса на отличителност. Според EUIPO този слоган има директен рекламен и хвалебствен характер, поради което не може да бъде знак разпознаван, като търговски източник от потребителите.

Oatly AB привеждат довода, че марката е сугестивна, изисква определена мисловна дейност от потребителите за да могат да разберат смисълът й, тоест че става дума за мляко но не в класическия му вариант от животински произход.

EUIPO отхърля този аргумент, като приема, че значението на марката е напълно описателно, тоест че става дума за заместител на млякото, което се разбира директно от потребителите.

Решението е в етап на обжалване пред Общия съд на ЕС.

Този казус е показателен за крехкия характер на сугестивните марки. В случая на Doublemint, марката е регистрирана макар да има конкретно значение на двойна мента, но реално потребителите трябва да се замислят какво означава това, тоест какво е единичното ниво на мента и има ли такъв измерител.

Източник: Marks & Clerk - Heather Williams for Lexology.

петък, 11 декември 2020 г.

Нови такси за регистрация на търговски марки в САЩ


Патентното ведомство на САЩ оповести промени в таксите, които събира във връзка с регистрация на търговски марки. Част от новите такси валидни от 02.01.2021, са както следва:

- електронно заявяване на марка, увеличение на таксата от 275 на 350 долара;

- подаване на Декларация за продължаващо използване на марката, увеличение от 125 на 225 долара;

- продължаване на срокът за подаване на опозиция, увеличение на таксата от 100 на 200 долара;

- такса за подаване на опозиция, увеличение от 400 на 600 долара;

- и др.

За повече информация относно тези такси тук.

В допълнение на това WIPO съобщава за нови такси за международни марки с посочване на САЩ. Те ще бъдат валидни от 18.02.2021 и са както следва:




сряда, 9 декември 2020 г.

WhatsApp - проблеми в Норвегия

Фейсбук се сблъска с изненадващи проблеми в опитът си да регистрира следната фигуративна марка за своято известно приложение WhatsApp в Норвегия:


Марката е заявена за следните класове: софтуер в клас 9; телекомуникационни услуги  в клас 38; компютърен софтуер в клас 42; услуги за криптиране и сигурност в клас 45.

Патентното ведомство на страната отказва регистрация на марката на абсолютни основания - липса на отличителност. Според ведомството представената икона на телефонна слушалка на зелен фон е често използван знак, който индикира контакти чрез които потребителите могат да се свържат със съответната компания, независимо дали става дума за телефон, мейл или чат. Тъй като използването на подобни изображения е масово от всички, така представеният знак няма нужната степен на отличителност включително и за посочените стоки и услуги.

Решението е обжалвано. Facebook представя доказателства за придобита отличителност на знака, като цитира факта, че това приложение е най-използваното от потребителите в Норвегия.

Апелативният борд отхвърля доказателствата, като недостатъчни. Според бордът повечето от материалите касаят използването на знака заедно със словната част WhatsApp, което не доказва самостоятелно пирдобита отличителност на самият знак, като такъв.

Източник: AWA - Lars Platou за Lexology.




понеделник, 7 декември 2020 г.

Има ли връзка между процесът на създаване на един бранд и проучването за търговски марки?


Предварителното проучване за налични регистрирани марки е едно от най-важните неща преди да започнете използване на вашия нов бранд. За съжаление често то е подценявано.

Повечето хора приемат, че създаването на една марка изисква единствено вниманието на специалистите по маркетинг. Това е така но до определена степен.

Самият факт, че имате създадено бранд име не означава, че може да го използвате безпроблемно.

Например, нека си представиме компания която е наела маркетингова агенция за създаване на нов бранд. Агенцията създава марката, при този вариант има два сценария:

1. Компанията подава заявка за марка в Патентно ведомство и я регистрира успешно. Но е възможно и срещу тази марка да бъдат подадени опозиции от притежатели на по-ранни вече регистрирани сходни марки. Това би попречило на нейната регистрация и използване от компанията притежател.

2. При вторият вариант, както и често се получава, компанията просто започва да използва марката си на пазара. Ако обаче тя е сходна или дори идентична на вече регистрирана марка за същите или сходни стоки и услуги, то компанията ще се превърне в нарушител на права, което може да доведе и до съдебни дела.

Поради всички тези причини е изключително важно още на етап създаване на марката да бъдат правени регулярни проучвания в базите данни на Патентно ведомство дали за съответното име има регистрирана марка или не. Това би спестило много усилия, време и финанси на всяка компания, която иска да пусне нов бран на пазара.

сряда, 2 декември 2020 г.

Луис Хамилтън загуби спор за търговска марка в ЕС


Седемкратният световен шампион на Формула 1 Луис Хамилтън загуби казус относно заявена през 2014 година европейска марка Hamilton в класове 9 и 14. Марката е заявена от швейцарския производител на часовници Hamilton International.

Компанията която управлява правата на интелектуална собственост на Луис Хамилтън 44IP подава искане за заличаване на марката на основание недобросъвестна заявка. Според компанията причината Hamilton International да заявят тази марка е да подсигурят по-голям кръг от стоки за своята марка, чиято предишна регистрация е атакувана поради неизползване.

EUIPO отхвърля искането, като неоснователно. Според практиката на Европейския съд заявяването на марка за стоки, които не са специфицирани достатъчно не е основание за заличаване на марката.

Недобросъвестност може да се твърди в случаите когато заявителят е целял нелоялно предимство спрямо конкуренти или увреждането на техните интереси.

В случая Hamilton International е доказал ясно, че използва своята марка и има намерение да я използва за различни стоки.

В допълнение EUIPO счита, че цитираните по-ранни марки LEWIS HAMILTON не са основание за спиране на марка Hamilton, тъй като това е широко използвана фамилия в англо говорящите страни.

Освен това използването на марка Hamilton от швейцарската компания датира от 1892 година, много преди раждането на спортиста, поради което е нереалистично да се предполага възползване от неговата репутация.

Източник: ESPN.COM